23 Kasım 2010 Salı

anti-amerikanizm mi ? evet

Eğer olası Amerikan imparatorluğunun başarısı varsayımına dayanarak bir gelecek kurgusu yapacak olursak; köleci ve kokuşmuş Roma imparatorluğu'nun şaşalı devrinin geri dönüşünden başka bir benzetme bulamıyorum bu duruma. Eksi Roma'nın en şaşalı dönemleri çürümenin ve barbarlığın en fazla hissedildiği dönemlerdi. O dönemde esirler arenada aslanlara parçalatılarak eğlenilir, arenaya doluşan soylu olmayan halk kütleleri de bunu bir spor olarak coşkuyla alkışlardı. Günümüzde Amerikan imparatorluğu tüm dünyayı bir arenaya çevirmiş görünüyor ve oyunda imparatorluk tebaası olan dünya halkları oyunları arenaya bile gitmeye gerek kalmadan evlerinde TV'lerinin başlarında izlemektedirler. Oturduğumuz yerden teknoloji harikası yüksek atış güçlü Amerikan silahlarının özelliklerini, simülasyonlarını, düşman silahlarıyla mukayeseli (renkli) grafiklerini vs. görmekteyiz. Amerikan saldırganlığını TV'lerimizin başında bir oyun yada dizi film gibi izlemekteyiz. Bu süreçte öldürülen insanların her şeyden önce birer insan oldukları hususunu akıllarımıza bile getirmiyoruz. Niye ? Çünkü çekimlerde uçaktan atılan "akıllı bombaların" hedefi imha edişini izliyoruz. Bir sığınakta yada hastanede Amerikan uçaklarınca vurulan, katledilen insanların bulunduğu noktalara asla konuşlanmıyor kameralar, bombalara hep tepeden bakıyorlar (saldırganın mevziinden yani) ama aşağıdan asla.

Ahmet Arslaner
Mecmua sayı 9

16 Kasım 2010 Salı

Kurban bayramı

Kurban, insan kurbanı.

Gladyatör dövüştürüldüğü zamanlardan beri birilerinin tanrılar için kurban edilmesi, bununda insanlara izletilmesi geleneği devam etmektedir. Günümüzde kurbanın bu hali televizyonlar ve internet aracılığı ile devam etmekte. İnsanlarının birbirini öldürmesini izlemek, asılmaları izlemek insanların her dönemde ilgisini çeken bir konuydu. Günümüzde ise televizyon ve internet aracılığı ile büyük kitlelere uygun bir şekilde devam etmektedir, savaşlar yapılır ve büyük kitlelere izletilir. İran - Irak savaşından beri bütün savaşlar canlı yayın misali insanlara izletilmekte. Pkk ile Tsk arasında devam eden savaşta ise, bir taraftan biri öldüğünde diğer taraftan olan birileri sevinir haldeler. Gladyatörlerden bahis oynadığı tarafın kazanmasını ister gibi izler, kendi tuttuğu tarafın galip gelmesine odaklanırken, yaralanan ve ölenin insan olduğu unutulur.

Kurban, hayvan kurbanı.

Hal böyle iken hayvanları korumak adına bir iki cümle kurabilmeyi isterdim ama yukarıdaki gerçeklik ile yüzleşince, insanlığımdan utandım. Biz kimiz de hayvanların haklarını savunalım...